TOP 2:  Rețeaua 5G

Nici nu s-a încheiat bine punerea în aplicare a rețelei 4G, că 5G este subiectul salonului MWC de la Barcelona, al doilea salon mare de tehnologie după CES și primul salon al telefoanelor pe plan mondial, cu peste 100.000 de vizitatori și reunind liderii de pe piața dispozitivelor mobile.

Rețeaua 5G este următoarea generație de rețele mobile.

Puterea (schimbul de date se realizează de 200 de ori mai rapid decât în 4G), latența (o milisecundă), robustețea, autonomia, consumul redus, iată argumentele cele mai importante în favoarea 5G.

Însă putem remarca și faptul că această nouă generație cu consum redus de energie va permite funcționarea pe perioade mai lungi fără intervenție externă, deci reducerea întreținerii. Securitatea este, de asemenea, un beneficiu important. Conectivitatea fără fir va reduce riscurile de securitate legate de cablare. De asemenea, benzile de frecvențe înalte dedicate reduc probabilitatea producerii unei interferențe de semnal între sisteme și reduc la minimum problemele de fiabilitate care rezultă din aceasta.

Într-un univers din ce în ce mai conectat, atuurile rețelei 5G vor facilita și vor îmbunătăți interactivitatea tuturor tehnologiilor noi.

Din nou, miza acestei inovații trebuie înțeleasă la nivelul profesioniștilor și, desigur, la nivelul nevoilor consumatorilor. Întrucât, de fapt, dincolo de miza tehnologică, miza industrială și comercială este cea care domină. Este, deci, un ecosistem stimulat, care va putea să crească în mod exponențial.

Care sunt aplicațiile sale?

Toate sectoarele sunt afectate, fie că vorbim de B2C sau de B2B. Este vorba despre transformarea digitală și, dacă anumite utilizări au fost inițiate odată cu rețeaua 4G, altele vor evolua de la stadiul de concept la aplicare, grație rețelei 5G.

Acesta este cazul vehiculelor autonome, pentru care posibilitatea de a face schimb de informații în timp real cu cloud-ul este pur și simplu condiția funcționării lor.

În industrie, în telementenanță și în telechirurgie, ca și în telemedicină, tehnologia 5G este un accelerator. „Remote assistance” (asistența la distanță) sau colaborarea simultană, astfel cum a fost dezvoltată prin soluția Xperteye, se bazează pe simultaneitate și, prin urmare, tehnologia 5G va facilita și va fluidiza, cu siguranță, schimburile, făcând să dispară latența. Se vor putea înmulți schimburile, fără a fi penalizați de rețea. Va crește densitatea operațiilor.

În același mod, domotica, care până în prezent părea a fi ficțiune, va putea deveni realitate, cu o gestionare fără supraîncărcare a mai multor zeci de obiecte conectate, concentrate într-un singur loc. 

Care este piedica?

201 de operatori sunt deja pe cale să pună în aplicare sau să testeze rețeaua pre-5G, în 83 de țări. Și, deloc surprinzător, americanii, chinezii și coreenii sunt cu un pas înaintea tuturor. Astfel, printre cei unsprezece operatori care au lansat 5G ca serviciu limitat, se regăsesc: AT & T (Statele Unite), Elisa (Finlanda și Estonia), Etisalat (Emiratele Arabe Unite), Fastweb și TIM (Italia), LG Uplus (Coreea de Sud), KT (Coreea de Sud), Ooredoo (Qatar), SK Telecom (Coreea de Sud)… este o adevărată cursă și între țări, prin intermediul anunțurilor publicate în presă. Astfel, Finlanda a fost prima țară europeană care a anunțat-o, fără ca niciun telefon compatibil să fie disponibil.

Este o adevărată cursă între SUA și China, care a inclus-o în planul său intitulat „China 2025” și a făcut din aceasta vârful de lance al politicii sale. Însă terminalele încep să fie comercializate abia acum și, prin urmare, nu se așteaptă o aplicare masivă înainte de anul 2020. Aceste mize politice și comerciale vor crea o emulație și, deci, vor impulsiona această tehnologie în acest an.

Categorii: Trends