Dacă explorați pentru prima oară ochelarii inteligenți pentru o utilizare profesională, bine ați venit. Scopul acestui articol este de a vă ajuta să înțelegeți rapid noțiunile de bază, pentru a vă putea concentra pe căutarea tehnologiei de care aveți cu adevărat nevoie.

La fel ca majoritatea tehnologiilor noi, ochelarii inteligenți au foarte mult potențial, dar încă nu este totul gata pentru publicul larg. Ce puteți utiliza imediat pentru a îmbunătăți procesele cu care pierdeți timp și bani? În cazul în care căutați ochelari inteligenți pentru a îi folosi în domeniul sănătății, întreținerii, transportului, serviciilor pe teren, educației sau pentru colaborare la distanță, veți fi încântați să aflați că, pentru majoritatea cazurilor de utilizare, aceștia pot fi utilizați imediat.

Este o practică bună să adresați orice urmă de confuzie. Acesta este și scopul articolului. De exemplu, toată lumea aude tot timpul termenul „realitate augmentată”, dar nimeni nu are o înțelegere clară a modului în care realitatea augmentată diferă de realitatea virtuală sau de soluțiile de partajare a viziunii.

Una dintre primele întrebări pe care le adresăm potențialilor clienți este de a afla motivul pentru care aceștia caută ochelari inteligenți pentru compania lor. Deseori, răspunsul este ceva de genul: „Studiem realitatea augmentată de ceva vreme și suntem pregătiți să încercăm o soluție precum XpertEye. Cuvintele care urmează sunt că noi nu oferim chiar o soluție de realitate augmentată, ceea ce creează de obicei un moment stânjenitor de tăcere, până când clarificăm diferența. Care sunt așadar diferențele?

Realitatea virtuală, realitatea augmentată sau partajarea viziunii „Vezi ceea ce văd și eu”?

Realitatea virtuală

De obicei, cu ajutorul unei căști, se creează un mediu proiectat artificial, cu care puteți interacționa. Provenind din era jocurilor video din anii ’80, îmi amintesc clar când m-am jucat Halo pe noul meu Xbox pentru prima dată. Mă aflam deja de aproximativ zece ore în joc, în întuneric, și îmi era teamă de ceea ce se întâmpla în joc. Acum, imaginați-vă că sunteți înconjurat de tot ceea ce există în joc, ca și cum v-ați afla acolo cu adevărat. Este realitatea virtuală, iar copiii din casa dvs., atât cei mari, cât și cei mici, o vor iubi la nebunie.

Cele mai frecvente utilizări ale realității virtuale în industrie sunt în proiectare și formare. De exemplu, un producător precum Ford poate concepe un produs și îl poate utiliza în timpul unei simulări înainte de a-l construi. În situațiile de formare, un stagiar poate învăța cum să realizeze o sarcină cu risc ridicat înainte de a o realiza în viața reală. Este o tehnologie uimitoare, dar ideală pentru companiile cu bugete enorme și echipe mari pentru a putea implementa această tehnologie în ecosistemul lor.

Realitate augmentată

În timpul primelor luni, am petrecut o bună parte din zi strigând la milenialii din birou care nu încetau să plece în căutarea lui Pikachu în grădina cuiva. Cu una dintre cele mai mari populații de studenți din lume, nu vă puteați plimba pur și simplu prin regiunea Bostonului fără a vedea zeci de persoane folosind aplicația zi și noapte. Îmi amintesc de prietenul meu Alex postând pe Facebook că a mers 56 de kilometri în primul weekend în care a apărut aplicația!

Companiile folosesc realitatea augmentată cu ochelarii inteligenți pentru a aduce datele în vizorul ochelarilor cu care purtătorul poate interacționa. Imaginați-vă un mecanic care se apropie de o piesă de echipament dintr-o fabrică și privind un cod QR special lipit pe aceasta. Scannerul din ochelari vede codul QR și extrage instrucțiunile de reparație pe care muncitorul le poate parcurge și cu care poate îndeplini o sarcină.

La fel ca în realitatea virtuală, realitatea augmentată este un proces mai complex care necesită mai multe costuri de demarare și infrastructură, dar care este foarte interesant pentru numeroase utilizări. De regulă, realitatea augmentată nu funcționează decât în rețeaua Wifi, așadar, nu este ideală dacă aveți nevoie să o utilizați în afara unui mediu închis.

„Vezi ceea ce văd și eu”, soluții de partajare a viziunii

Partajarea viziunii sau „See What I See” (Vezi ceea ce văd și eu) permite unui observator la distanță să vadă din perspectiva unei prime persoane ceea ce este pe cale să vadă o altă persoană. Cu ochelarii inteligenți, aveți avantajul mâinilor libere, ceea ce este fundamental pentru numeroase cazuri de utilizare. Punctul de vedere al primei persoane permite purtătorului de ochelari și observatorului la distanță să colaboreze într-un mod care nu poate fi realizat fără ochelari.

De exemplu, purtătorul de ochelari inteligenți poate fi un tehnician nou, responsabil cu întreținerea pe teren, care nu știe cum să repare o anumită piesă de echipament. În loc să organizați o a doua întâlnire de instruire sau să trimiteți un expert la fața locului, expertul pe acest echipament se poate conecta la un browser de oriunde din lume și poate îndruma tehnicianul printr-o serie de instrucțiuni pentru a soluționa problema.

Expertul o poate face fără a se deplasa la locul respectiv și, în cazurile în care experții dvs. sunt solicitați în mai multe locuri, periodic, aceștia pot rămâne la sediul central astfel încât să poată ajuta mai mulți tehnicieni în câteva minute și nu în ore sau zile. Acest lucru permite o mai bună alocare a timpului experților, iar acest timp economisit poate avea un impact semnificativ asupra procentelor de nefuncționare a echipamentului, costurilor de deplasare și nivelurilor de satisfacție ale clienților. Iată un exemplu excelent cu privire la modul în care se utilizează partajarea viziunii:

Aceste soluții vă pot permite chiar să realizați o fotografie, iar observatorul și purtătorul ochelarilor sa colaboreze, adnotând acea fotografie în timp real pentru a confirma cum trebuie realizată o sarcină. Această colaborare poate fi un factor cheie în ratele de retenție pe termen lung, în special atunci când aceasta este utilizată în scenarii de formare.

Partajarea viziunii poate fi cel mai simplu și mai practic mod de utilizare eficientă a ochelarilor inteligenți. Costurile și posibilitățile diferă și este important să știți dacă aveți cu adevărat nevoie de mâini libere sau nu, deoarece prin acest lucru se va stabili dacă aveți nevoie de o soluție cu ochelari inteligenți pentru început. Partajarea viziunii oferă de asemenea cel mai rapid randament al investiției din cele trei „realități” și poate fi utilizată de la început fără a construi o infrastructură enormă în jurul programului.

 

De Richard Girardi

Categorii: Trends