„Într-o lume cu 7 miliarde de locuitori, aproximativ 5 miliarde nu au acces la îngrijire chirurgicală rapidă, accesibilă, sigură și de calitate. Lipsa accesului generează pierderi de vieți omenești, reduce bunăstarea a milioane de persoane în fiecare an și frânează dezvoltarea economică a țărilor. Estimăm că sunt necesare 143 milioane de intervenții chirurgicale suplimentare în fiecare an pentru a salva vieți și a preveni handicapurile. (LCGS, 2015)”.

Aceste statistici sunt descurajante, dar nu denigratoare. Există organizații care lucrează împreună pentru a reduce la zero aceste 5 miliarde. Există un parteneriat revoluționar între AMA XpertEye și Mending Kids.

Mending Kids (MK) este o organizație non-profit care furnizează îngrijire chirurgicală gratuită schimbând viața copiilor din întreaga lume, inclusiv a copiilor din Statele Unite. MK intervine în zonele în care nevoile sunt cele mai mari. În fiecare an, MK trimite echipe de chirurgi în lume care furnizează servicii chirurgicale și formează furnizorii locali pentru a deveni autonomi pe plan medical. În timpul ultimilor 10 ani, MK a operat aproape 3.000 de copii din peste 56 de țări.
În perspectiva următorului deceniu, MK dorește să ajute și mai mulți copii și să creeze impacturi de durată în comunitățile pe care le deservim.

În acest sens, MK are nevoie de soluții inovatoare din partea companiilor precum AMA XpertEye. Tehnologia ochelarilor inteligenți a AMA va ajuta MK să abordeze cele patru dimensiuni ale accesului la îngrijirea chirurgicală:

(1) Respectarea termenelor: Videoconferința în timp real cu funcții de adnotare pe ecran se traduce prin faptul că pacienții sunt văzuți și diagnosticați mai devreme.

(2) Capacitatea chirurgicală: Utilizarea realității asistate în sala de operații permite chirurgilor să opereze cu încredere deplină și să-și îmbunătățească aptitudinile.

(3) Siguranța: Având o a doua pereche de ochi pe parcursul tuturor etapelor de îngrijire – pre, peri și post operatorie – adaugă un nivel suplimentar de control al calității pentru a evita greșelile.

(4) Accesibilitatea: Comparativ cu costul de trimitere a unei echipe chirurgicale, kitul AMA este rentabil și oferă formare și partajare a cunoștințelor pe tot parcursul anului.

În martie 2017, în Guatemala, Mending Kids a realizat o validare a conceptului cu ajutorul kitului AMA. Obiectivul a fost să se verifice dacă kitul poate fi util pentru a depista din timp pacienții în vederea unei operații, în timpul operației și pentru preluarea post-operatorie a plăgilor. Tehnologia s-a dovedit a fi eficientă și, în august anul trecut, MK a testat această tehnologie în Mozambic.

Înainte de sosirea echipei MK pe teren, chirurgul nostru șef a avut o videoconferință cu chirurgul local și pacienții selectați în prealabil pentru operație. Datorită cunoașterii prealabile a cazurilor și procedurilor, echipa noastră a anticipat instrumentele necesare și, în acest sens, le-a ambalat.

Ajunsă în țară, echipa noastră a lucrat în două spitale, la o distanță de o oră. Datorită kitului AMA, medicul nostru a putut fi în două locuri în același timp, supraveghind și ghidând operația de la distanță.

Apoi, după plecarea echipei din Mozambic, medicii noștri au continuat să se implice în tratamentul post-operator al pacienților care folosesc realitate asistată.
Este vorba despre un proiect în derulare, dar până în prezent, feedbackurile au fost extrem de pozitive. Pacienții au reacționat favorabil la ochelarii inteligenți.  Curioși la început, dar în final fericiți că inovația și progresul tehnologic au fost investite în îngrijirea lor medicală. MK și chirurgilor locali le-a plăcut să aibă ochelarii inteligenți ca instrument pentru conectare și facilitare a formării lor continue.

Mulțumim AMA XpertEye că a ajutat Mending Kids să furnizeze servicii de chirurgie de calitate și să formeze chirurgi din întreaga lume. Împreună, tehnologia și chirurgia vor ajuta la reducerea poverii mondiale a bolilor care pot fi tratate chirurgical.

Karissa Nguyen

Consilier licențiat de servicii, Facultatea de Medicină Keck din cadrul USC
(Universitatea California de Sud)

Categorii: User stories