TOP 4:  INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

A face ca o mașină să realizeze sarcini pe care omul le îndeplinește folosindu-și inteligența, acesta este conceptul de inteligență artificială. De ce a devenit esențială dezvoltarea IA? Internetul obiectelor (IoT) este deja o realitate și obiectele conectate fac parte din viața noastră de fiecare zi. Totuși, IoT nu este încă o tehnologie intuitivă. Într-adevăr, mai este nevoie să programăm. Cu alte cuvinte, obiectele conectate trebuie mai degrabă să învețe implicit comportamente din jurul lor, decât să fie programate. Iar algoritmii de inteligență artificială sunt cei care vor face posibil acest lucru.

Compania Gartner, în cel mai recent studiu al său, prevede că IA ar trebui integrată în marea majoritate a actualizărilor de soft, până în anul 2020. Întreprinderile care o vor adopta cel mai rapid vor deține un avantaj concurențial considerabil.

Subiect complex, ca tot ceea ce are legătură cu interacțiunile între mașini și om, inteligența artificială provoacă temeri. Din moment ce mașina va îndeplini sarcini care sunt, în prezent, realizate de către om, intră în joc etica. În consecință, în funcție de sfera de aplicare, sarcinile atribuite IA sunt reglementate.

În domeniul sănătății, din motive de etică, inteligența artificială este cantonată în sfera diagnosticării, a rapoartelor și a recomandărilor. Medicul rămâne singurul factor de decizie în alegerea protocolului.

Capacitatea de a căuta un număr mare de date, a le stoca, a le suprapune, este de așa natură încât radiologii, de exemplu, o utilizează deja pentru a-i ajuta la stabilirea diagnosticului.

La Universitatea din Standford, cercetătorii au demonstrat că inteligența artificială are o rată superioară de detecție a melanoamelor față de ce a omului.

În oncologie, puterea sa de analiză și de calcul permite emiterea unor ipoteze în mod rapid și, mai ales, reducerea la minimum a radiațiilor necesare pentru tratamentul pacienților, adaptându-le de la caz la caz.

Calitatea verificării încrucișate a datelor într-un timp record face din IA un asistent esențial și valoros în medicină.

Transcrierile automate ale rapoartelor în urma vizitelor sunt, de asemenea, din ce în ce mai utilizate și apelează la algoritmii de IA.

În industrie, ea este un element esențial al tranziției digitale. Se pot identifica două aplicații importante:

  1. Întreținerea predictivă (înainte ca o avarie să se producă), cu o valoare adăugată mare, mai ales în aeronautică.
    1. Caz practic: Grupul CE a dezvăluit recent că generează, în fiecare an, o mie de kilometri pătrați de imagini surprinse în interiorul conductelor, cu ajutorul unor roboți dotați cu o cameră video, pentru a supraveghea scurgerile. Utilizarea IA permite reduceri ale resurselor de 10 până la 20 %.
  1. Planificarea și gestionarea unor sisteme complexe
    1. Cum ar fi în domeniul energiei, cu senzori capabili să măsoare și să gestioneze oferta și cererea, zi de zi. În domeniul energiilor din surse regenerabile, capacitatea de predicție, de anticipare și de ajustare a IA reprezintă un progres real, cu o valoare adăugată mare.
    2. Este un element care permite adaptarea ofertei la cerere în cazul turbinelor eoliene, unde producția nu coincide neapărat cu necesitățile.

În afaceri și marketing, „chatbots” sau serviciile de mesagerie instant sunt deja pe cale să decongestioneze serviciile post-vânzare. Mai puțin timp de așteptare, un serviciu de tehnicieni disponibili pentru problemele care necesită intervenția omului. Satisfacția clientului pare să beneficieze de pe urma punerii în aplicare a inteligenței artificiale.

În materie de securitate informatică, programele antivirus sunt și ele mai țintite și mai eficace.

În domeniul distribuției, asistăm la un nivel ridicat de automatizare. Aparatele care permit clienților să găsească informații detaliate sau chiar prețul pe un produs scanat se dezvoltă. De asemenea, putem pune o întrebare și, de exemplu, pentru a indica aleea unde este stocat obiectul, aparatul trebuie să procedeze la o recunoaștere a imaginilor care se bazează pe inteligența artificială. Odată efectuată identificarea, aparatul trebuie să realizeze o căutare în catalogul cu produsele existente, apoi în inventar, deci tot atâtea date structurate de integrat, pentru a comunica locul și numărul de produse rămase.

IA ne va ajuta să profităm de automatizarea acestor obiecte, grație algoritmilor alimentați cu datele provenite din mai multe dispozitive. Obiectivul este de a personaliza aceste dispozitive periferice în funcție de stilul de viață al utilizatorului lor. Astfel, ele vor fi mai inteligente și vor avea un impact real asupra vieții noastre de zi cu zi.

Categorii: Trends